Documental “Amunt” sobre Trastorn Bipolar

Ja podeu veure el documental dirigit, escrit i produït per Berta O. Peig que parla sobre l’Eufòria Bipolar. Totalment recomanable de veure!

“Els 10 protagonistes d’Amunt s’han enlairat més d’una vegada. Afronten tabús i exposen, sense complexes, les seves experiències maníaques del Trastorn Bipolar.”

Direcció de Fotografia & Muntatge: Berta O. Peig
Color & FX: Josep Prat
So: Oriol Tomàs
Música: Pere Tió

Sant Fruitós de Bages / Tamariu, 2011-2014

Imatge: Marta Pich

Sinopsi

“Amunt” és un documental que explica el Trastorn Bipolar des de la primera persona, a partir del testimoni real de 10 persones que afronten tabús i prejudicis i exposen, sense complexes, les seves experiències maníaques d’aquest trastorn mental.

Breu preguntes a Berta O.Peig

Perquè has decidit fer-lo?

Després de dirigir “Dins la bombolla”, un curtmetratge que narra la vivència eufòrica, tenia ganes de dirigir un documental que expliqués la fase maníaca del Trastorn Bipolar des de la primera persona. Hi ha molt desconeixament i molt prejudici entorn als trastorns mentals, i l’acte de donar la cara pot ajudar a fer veure que no existeix cap motiu per discriminar persones que han viscut experiències d’aquestes característiques: són tan normals com la resta.

Persones que hi col·laboren

“Amunt” està protagonitzat per 10 persones, totes elles de la comarca del Bages. Alguns d’ells pertanyien a l’Associació de Bipolars del Bages, Berguedà i Solsonès, i d’altres els vaig conèixer a través d’amics o parents.

Conclusions que extreus

Dirigir “Amunt” ha sigut una experiència molt enriquidora: tant per la vessant personal més introspectiva (examinar quina informació considerava indispensable a l’hora d’estructurar el guió, basant-me en les meves vivències) com per la vessant de relació i coneixença d’episodis molt similars als meus.

L’estiu del 2013, “Amunt” va ser Menció Especial del IV Premi Jordi Solé i Tura (per a cinema sobre malalties del cervell) i aquest setembre hem fet la presentació oficial a Manresa gràcies a l’Associació Obertament i l’Ajuntament de Manresa. La resposta ha sigut sorprenent: és un regal rebre infinitat de comentaris d’agraïment de persones afectades que s’hi veuen identificades, de persones de l’àmbit mèdic que valoren l’atreviment, de gent que desconeixia el trastorn i adquireix una visió del tot diferent a la que en tenia, etc. El més bonic d’haver realitzat el documental és veure que està aconseguint la seva fita normalitzadora i que és un granet de sorra més en la lluita contra l’estigma.

Biografia de Berta O.Peig

Berta O. Peig neix a Sant Fruitós de Bages (Barcelona) l’11 de Maig del 1988. Estudia Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i es llicencia el 2011 després de cursar l’últim any a l’escola de cinema FAMU (Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague). El Treball de Final de Carrera li serveix de pretext per a escriure i dirigir juntament amb Josep Prat el seu primer curtmetratge, “Dins la bombolla”, inspirat en el seu primer episodi maníac. Després de dirigir diversos curts, documentals i videoclips, decideix explorar de nou el Trastorn Bipolar amb “Amunt”. Actualment treballa com a freelance i és membre de Cubbish Studio.

Written by