31/05/2023

Associació de Bipolars de Catalunya

ASSOCIACIÓ DE BIPOLARS DE CATALUNYA

Candidatura al Premi del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació.

L’Associació de Bipolars de Catalunya treballa per a la divulgació del trastorn bipolar i l’ajuda als afectats i familiars des de la seva fundació l’any 1993. L’any 2004 s’acorda bastir una pàgina web que haurà de servir per ampliar l’abast de les actuacions i que no s’ha de limitar exclusivament a d’informació d’ubicació de l’associació.

La nova proposta pretén crear un mitjà divulgatiu i participatiu, amb possibilitats reals d’ajuda immediata a través de la xarxa. En definitiva, es tracta de generar una eina dinàmica que apropi l’associació a qualsevol afectat, sigui on sigui, per tal de fer-li arribar el suport necessari.

Amb aquests objectius, la Junta de l’Associació de Bipolars de Catalunya, el desembre de 2004 encarrega l’execució d’aquesta feina a l’Armand Carbonell, que des d’aleshores s’ha fet càrrec de l’administració, disseny i gestió de la web fins al 2008. Al 2008 s’adquireix el domini de bipolars.org i un servei de hosting que s’adeqüi a les necessitats del lloc web i comença a fer-se càrrec l’Òscar, un col·laborador extern.

L’any 2008 ens vam presentar a aquesta candidatura per primer cop amb un altre web, i se’ns va atorgar el primer premi. Estem convençuts que gràcies a l’aportació econòmica, i la motivació que aquest va generar a l’Associació, la nostra pàgina ha millorat, ha continuat creixent i és un referent per als associats.

Tot i la nostra voluntat d’arribar a tothom, ens estem esforçant per oferir més serveis als nostres socis, que hi puguin obtenir tota la informació actualitzada i molts recursos pensats expressament per a ells. Volem optimitzar la relació Associació – Associats, amb un flux d’informació bidireccional, on recollim suggeriments, propostes i fem crides a la participació associacionista, perquè si som una Associació, és gràcies als nostres socis.

Creiem oportú tornar a presentar-nos per mostrar que ens seguim esforçant per millorar, que seguim creient en aquesta eina tant polivalent, i que hi seguim invertint recursos i esforços per fer-la més úti creant una direcció ferma cap a la participació i la divulgació.

L’Associació de Bipolars de Catalunya és una organització sense afany de lucre que vetlla pels interessos dels socis que la integren i treballa en última instància per millorar la qualitat de vida dels afectats de Trastorn Bipolar i els seus familiars. Al principi va néixer com a un G.A.M. (Grup d’Ajuda Mútua) que va derivar en una forma jurídica d’Associació.

Va ser l’ iniciativa d’un afectat (que en aquests moments desitja ser anònim), qui, l’any 1990, basat en els models anglosaxons del moment, amb la inestimable ajuda de la Sra. Francina, brindada des de l’Agència Municipal de Serveis per a les Associacions de l’Ajuntament de Barcelona, es van començar a fer totes les gestions i contactes. També es va aconseguir el suport de la Càtedra de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona.

Finalment, l’any 1993 es van signar els Estatuts amb l’acta fundacional i en aquesta consta el compromís del Dr Vieta, psiquiatre de l’Hospital Clínic de Barcelona, actualment una figura destacada en la matèria, de prestigi i reconeixement a nivell internacional.

L’any 1994 l’Associació es va donar a conèixer i en aquest moment van aparèixer els primers col.laboradors i socis.

La nostra ha estat la primera associació de malaltia mental d’Espanya.

En l’actualitat la formem afectats, familiars i altres persones relacionades amb la malaltia, col.laborant i treballant amb esforç com a persones iguals, en aquest projecte d’interès social sense afany de lucre.

Comptem amb un bon assessorament professional i d’aquesta manera podem facilitar informació i ajuda als usuaris, especialment en aquells casos en què s’acaba de diagnosticar el TB i s’entra en contacte amb els serveis sanitaris i socials.